Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Občestvo svetih

Za vas piše:
p. Marko Ivan Rupnik
Objava: 31. 10. 2020 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2020 / 10:46

Občestvo svetih

Spominjam se, kako je odgovoril pater Špidlik, ko so ga nekoč v Franciji vprašali, kaj je zanj onstranstvo oziroma kako on pristopa k metafiziki.

Spominjam se, kako je odgovoril pater Špidlik, ko so ga nekoč v Franciji vprašali, kaj je zanj onstranstvo oziroma kako on pristopa k metafiziki. Še danes vidim ostrmele poslušalce, ko je dejal, da je onstranstvo občestvo svetnikov, pristop k metafiziki pa prijateljstvo kot pot Cerkve.

Pred nami je praznik vseh svetih. Baročne cerkve in sploh vse, kar je prišlo za njimi, so nas naučile zreti podobe svetnikov, ki so skoraj vedno izpostavljeni kot posamezniki. Njihove drže so v glavnem neobičajne in skoraj vse prikazujejo svetnika, usmerjenega v nekakšno onstranstvo. Zelo redko se najdejo upodobitve dejanj svetnikov in če jih najdemo, so povečini didaktične narave, se pravi, da nas spodbujajo, naj jih posnemamo. Še večja redkost je najti podobo, ki pokaže na izvir svetnikovih dejanj. Podob, ki bi pokazale, da je svetnik razodetje Kristusa in da se v njem razodeva polnost življenja kot občestvo, ki v to zgodovino odpira deleženja življenja občestva svetih treh Oseb, pa praktič...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh