Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvoživke in zima

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 07. 11. 2020 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2020 / 07:40
Dvoživke in zima

Dvoživke in zima

Drobna stebelca s kapsulami, v katerih so spore, ki posamič odganjajo iz vlažnega zelenega mahu, nazorno prikazujejo velikost malčka na fotografiji.


Drobna stebelca s kapsulami, v katerih so spore, ki posamič odganjajo iz vlažnega zelenega mahu, nazorno prikazujejo velikost malčka na fotografiji. Komaj 2,5 cm je dolg in ga že čaka prva pomembna življenjska preizkušnja, prezimovanje.

Navadni pupek (Lissotriton vulgaris) je pogosta repata dvoživka, ki jo največkrat opazujemo v mlakah, kjer se pari. Čeprav ga ravno ne prištevamo med redke vrste, pa ga uvrščamo med ranljive. Veliko mlak smo osušili ali kakorkoli drugače izbrisali z obličja pokrajine, zaradi česar je iz takšnih območij izginila tudi ta prikupna dvoživka. V neparitvenem času, ko se zadržuje v vlažnih zavetjih, od koder se večinoma ponoči odpravlja na lovske pohode za talnimi žuželkami, deževniki in polži, ima kožo hrapavo in odebeljeno. Povsem drugačen je v svatbenem obdobju, od marca do sredine poletja, ko postane prebivalec mlak in drugih mirnih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh