Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogum, sodelovanje in odločnost

Anton Stres
Za vas piše:
Anton Stres
Objava: 05. 12. 2020 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2020 / 06:16

Pogum, sodelovanje in odločnost

Čas pred tridesetimi leti je bil nabit z zgodovinsko enkratnimi dogodki dvojnega osamosvajanja: družbenega osamosvajanja od komunističnega totalitarizma in državnega osamosvajanja iz jugoslovanske federacije.

Čas pred tridesetimi leti je bil nabit z zgodovinsko enkratnimi dogodki dvojnega osamosvajanja: družbenega osamosvajanja od komunističnega totalitarizma in državnega osamosvajanja iz jugoslovanske federacije. Kakor so si pred tremi desetletji tesno sledile usodne odločitve, si letos in vse tja do drugega leta sledijo tridesetletnice, ob katerih se velja zamisliti. Konec leta 1990 je bil zaznamovan s plebiscitom: najprej odločitev zanj v začetku novembra, nato izvedba tik pred božičem. Njegov prepričljiv izid se je izkazal za nujno potrebno popot­nico za poznejši boj za mednarodno priznanje države Slovenije.

Ob tridesetletnici tega dogodka se nam med drugimi zastavlja tudi vprašanje, ali bi danes prebivalci Slovenije ponovili tedanji izid (udeležba 93,2%, 95 % glasov za samostojnost, kar predstavlja 88,2 % vseh volivcev). Udeležba na poznejših volitvah in referendumih se z visoko plebiscitarno udeležbo ne da primerjati. Nekaterih takratnih razlogov za izjemen rezultat pa dan...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh