Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lajše (Veliki vrh)

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 06. 03. 2021 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2021 / 10:45
Lajše (Veliki vrh)

Lajše (Veliki vrh)

V majhni kotlini globoko pod Poreznom, najvišjim vrhom Cerkljanskega hribovja, leži Cerkno, kjer je v začetku lanskega leta živelo 1.425 prebivalcev.


V majhni kotlini globoko pod Poreznom, najvišjim vrhom Cerkljanskega hribovja, leži Cerkno, kjer je v začetku lanskega leta živelo 1.425 prebivalcev. Naselje in okolico lepo vidimo z zaselka Lajše na jugu, ki pa se v zgodovino ni zapisal z lepim razgledom, temveč z izumiteljsko drznostjo in bratomornim zločinom.

Cerkno, kjer se za pusta prikažejo lavfarji, je bilo v pisnih virih prvič omenjeno v 13. stoletju. Leta 1710 so začeli zidati župnijsko cerkev sv. Ane, v 19. stoletju pa so se v kraju rodili matematik Franc Močnik, goriški nadškof Frančišek Borgia Sedej in letalski pionir Viljem (Vilko) Peternelj.

S parkirišča na ovinku pred župnijsko cerkvijo, kjer nas en kažipot vabi na Škofje in drugi na Kladje, se vrnemo do ceste proti Škofji Loki. Po njej krenemo navkreber mimo zadnjih hiš do dvajset minut oddaljenega ostrega ovinka. Tam zavijemo na stransk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh