Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O avtoritetah?

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 08. 05. 2021 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2021 / 07:11

O avtoritetah?

Kadar se dobim na kavici s filozofom, zamaskiranim v pisatelja, gospodom Zorkom Simčičem, sem praviloma bolj tiho in si zapisujem misli, ki padejo z modrečeve mize.

Kadar se dobim na kavici s filozofom, zamaskiranim v pisatelja, gospodom Zorkom Simčičem, sem praviloma bolj tiho in si zapisujem misli, ki padejo z modrečeve mize. Simčič je zaradi svojih življenjskih izkušenj, razgledanosti, intelekta, ustvarjenega knjižnega opusa, človečnosti in vloge opazovalca preprosto avtoriteta. Dandanes so avtoritete ogrožena vrsta, ki hitro izumira iz vsakdanjega življenja.

O pomenu avtoritete se zanimivo sprašuje Erich Fromm v knjigi: Imeti ali biti, kjer ugotavlja temeljno razliko med »imeti avtoriteto« in »biti avtoriteta«. V današnjem svetu je veliko družbenih položajev, ki posameznikom sicer podeljujejo avtoriteto. To so lahko profesorji, politiki, sodniki, športniki, novinarji, starši itd., kar pa še ne pomeni, da dotični posamezniki tudi »so avtoriteta«. Kot ugotavlja Fromm, biti avtoriteta ne temelji samo na posameznikovi sposobnosti za opravljanje določenih družbenih nalog, temveč tudi na osebnostni ravni, ki se odlikuje po razvitosti in...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh