Ričet in domače žemlje
Ričet in domače žemlje
Ričet (ješprenj s klobaso)
10 dag rjavega fižola
20 dag ješprenja
2 prekajeni klobasi
sol, poper, lovorov list
3 dag maščobe
2 žlici čebule
2 stroka česna
1 korenček
1 peteršiljeve korenine
1 košček zeleninega gomolja z listi
1 por
½ podzemne kolerabice
2 krompirja
2 paradižnika
žlica sesekljanih peteršiljevih listov
V vodo namoči prebran suh fižol, ki naj se namaka čez noč. Stresi ga v lonec in ko zavre, odlij vodo. Znova zalij z vročo vodo. Opran ješprenj skuhaj posebej. Ko sta napol kuhana, ju združi, dodaj prekajeni klobasi, sol in lovorjev list. Na maščobi prepraži nasekljano čebulo, pridaj strt česen in na drobne kocke narezano jušno zelenjavo. Vse skupaj dobro prepraži, pridaj paradižnikovo mezgo in daj v ričet, obenem pa tudi narezan krompir. Ričet naj vre še pol ure. Kuhani klobasi vzemi i...