Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opera nad Irakom

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 05. 06. 2021 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2021 / 11:53
Opera nad Irakom

Opera nad Irakom

Nedavno raketno obstreljevanje med Izraelci in Palestinci nas je spomnilo, da je Bližnji vzhod sod smodnika, v katerem lahko kadarkoli izbruhne nasilje.


Nedavno raketno obstreljevanje med Izraelci in Palestinci nas je spomnilo, da je Bližnji vzhod sod smodnika, v katerem lahko kadarkoli izbruhne nasilje. Države in oborožene skupine na tem območju so se v preteklosti zapletle v množico vojn, a tudi v premorih med njimi ni manjkalo odmevnih vojaških akcij. Eno najbolj drznih so pred štiridesetimi leti (7. junija 1981) izvedle izraelske letalske sile in z njo osupnile ves svet.

Med gorečimi nasprotniki Izraela je bil v preteklosti tudi Irak, kjer so po uboju kralja Fejsala II. leta 1958 oblast prevzeli generali. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je iraško vodstvo sklenilo dogovor s Francijo o gradnji jedrskega reaktorja Osirak v bližini Bagdada. Dela so se začela leta 1979. Čeprav sta Irak in Francija zagotavljala, da bo reaktor namenjen izključno miroljubnim znanstvenim raziskavam, so v Izraelu sumil...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh