Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anatomija nekega čebeljega panja

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 19. 06. 2021 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2021 / 11:46
Anatomija nekega čebeljega panja

Anatomija nekega čebeljega panja

Pred kratkim sem na družbenem omrežju objavil fotografijo odprtega kranjiča, tradicionalnega panja, v katerem so v preteklosti čebelarili v naših krajih.


Pred kratkim sem na družbenem omrežju objavil fotografijo odprtega kranjiča, tradicionalnega panja, v katerem so v preteklosti čebelarili v naših krajih. Odziv je bil izjemen, kar je očiten dokaz, kako zanimivo je življenje čebel tudi tistim, ki se z njimi ne ukvarjajo. Zato sem se odločil za tole, s patino preteklosti ogrnjeno pisanje, ki označuje čebelarstvo kot dejavnost, ki je v danes že v zamolkli preteklosti zaznamovalo naš narod.

Predstavljen kranjič je enostaven panj, izdelan iz desk, z njim so nekoč polnili čebelnjake v osrednji Sloveniji, predvsem pa na Gorenjskem in Koroškem. V panonskem svetu so bili v rabi drugačni čebelji panji, koši, pleteni iz slame ali tisti iz protja in srobota, ki so bili ometani z malto iz kravjaka, apna in ilovice. Panje iz desk so imenovali tudi truge. Veliko se jih je dalo zložiti v majhen prostor, kar je vplivalo na gradn...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh