Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec stoletnega sna

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 19. 06. 2021 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2021 / 11:54
Konec stoletnega sna

Konec stoletnega sna

Pred tridesetimi leti je bilo politično ozračje v Sloveniji in Jugoslaviji tako pregreto, da se je na časopisnih naslovnicah znašlo le malo novic iz drugih delov sveta.


Pred tridesetimi leti je bilo politično ozračje v Sloveniji in Jugoslaviji tako pregreto, da se je na časopisnih naslovnicah znašlo le malo novic iz drugih delov sveta. Ena od redkih izjem je bila eksplozija ognjenika Pinatubo na Filipinih, ki spada med najmočnejše ognjeniške izbruhe 20. stoletja. K sreči pa so strokovnjaki pravočasno napovedali katastrofo in tako pred smrtjo rešili na tisoče ljudi.

Filipine sestavlja več kot sedem tisoč otokov, ki ležijo na tektonsko nemirnem območju s pogostimi potresi. Ti nastajajo zaradi podrivanja filipinske plošče pod evrazijsko. Ob njunem stiku je tudi približno 1.300 kilometrov dolg Filipinski jarek, ki je globok 10.500 metrov.

Na Filipinih je več kot dvajset ognjenikov. Nekateri se občasno prebujajo in pošiljajo v nebo oblake plinov in lave, drugi pa spijo že stoletja. A pod njihovo mirno zunanjostjo se...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh