Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marko Kremžar (1928–2021)

Matija Ogrin
Za vas piše:
Matija Ogrin
Objava: 19. 06. 2021 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2021 / 10:42
Marko Kremžar (1928–2021)

Marko Kremžar (1928–2021)

Dr. Marko Kremžar je eden tistih redkih Slovencev, ki jim je bilo dano preživeti najtežje trenutke slovenske zgodovine – nato pa razviti izpolnjeno in ustvarjalno življenje misleca, šolnika, pisatelja in politika.


Dr. Marko Kremžar je eden tistih redkih Slovencev, ki jim je bilo dano preživeti najtežje trenutke slovenske zgodovine – nato pa razviti izpolnjeno in ustvarjalno življenje misleca, šolnika, pisatelja in politika, življenje ene osrednjih osebnosti slovenske politične emigracije, iz katerega so prejemali in bodo še zajemali številni Slovenci po svetu in doma.

Bralci verjetno vedo, da je imel dr. Kremžar dva brata, ki sta bila oba ubita v času vojne in revolucije: brat Marjan, duhovnik, je bil ubit v Srbiji, ko je duhovno skrbel za izseljene Slovence; brat France je skupaj s pesnikom Balantičem zgorel v domobranski postojanki v Grahovem. Tudi Marko se je, še mladoleten, pridružil domobrancem, izkusil izdajstvo Angležev, strahote taborišča v Škofovih zavodih, sodnijske zapore, zavod za prevzgojo, nato umik čez zasnežene Karavanke in več let taboriščne priprave na u...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh