Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veliki brat in Veliko uredništvo

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 23. 01. 2021 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2021 / 12:30

Veliki brat in Veliko uredništvo

Ko so se pojavila družbena omrežja (Facebook l. 2004, Twitter l. 2006, Instagram l. 2010 …), je med uporabniki interneta zavladalo skoraj otroško veselje.

Ko so se pojavila družbena omrežja (Facebook l. 2004, Twitter l. 2006, Instagram l. 2010 …), je med uporabniki interneta zavladalo skoraj otroško veselje: še en čudež digitalne tehnologije in še nikoli dana možnost, da se vsak človek lahko pokaže širnemu svetu in je pri tem malo novinarja in publicista.
Kakšni družboslovci so v zvezi s to novostjo govorili celo o naslednji stopnji demokracije. S Facebookom in podobnimi naj bi politični procesi odločanja postali bolj transparentni, manj v rokah profesionalnih politikov in bolj v rokah preprostih ljudi. Lahko bi se uresničilo, kar je svoj čas napovedala ugledna španska filozofinja Adela Cortina, ko je pisala o »komunikativni demokraciji« – boljši demokraciji.

Doba otroškega veselja je bila relativno kratka. Prišlo je do uporabe omrežij za nedemokratične namene, nekateri režimi so v slogu Velikega brata s pomočjo omrežij povečali nadzor nad ljudmi, skrajne politične in verske skupine so omrežja uporabile v svoj prid. Danes...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh