Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Stepinac pomagal Judom

Za vas piše:
I. V.
Objava: 06. 02. 2021 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2021 / 08:00
Kardinal Stepinac pomagal Judom

Kardinal Stepinac pomagal Judom

Sredi januarja je direktor diplomatskega arhiva Svetega sedeža dr. Johan Ickx objavil knjigo »Papež Pij XII. in Judje« (založba Rizzoli).


Sredi januarja je direktor diplomatskega arhiva Svetega sedeža dr. Johan Ickx objavil knjigo »Papež Pij XII. in Judje« (založba Rizzoli), v kateri navaja številne primere osebne zavzetosti za pomoč in reševanje Judov v tretje dežele in nato v Latinsko Ameriko. Knjigo je 12. januarja v vatikanskem dnevniku Osservatore Romano predstavil novinar Matteo Luiti Napoletano.

Dr. Ickx je v arhivu Pija XII. našel arhivsko zbirko »Judje« z 2800 primeri pomoči. Med njimi je tudi primer, ko je hrvaški nadškof bl. Alojzije Stepinac poskrbel za zakonca Oskarja in Mario Gerdo Ferenczy, avstrijska katoličana judovske narodnosti, ki sta po nadškofovi zaslugi po zaprtju meja uspešno prebežala iz Avstrije na Hrvaško. V arhivih so našli pismo Stepinčevega tajnika dr. Franje Šepera, ki pozitivno odgovarja na njuno prošnjo za novo pomoč in potrjuje, da je bila družina Ferenczy p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh