Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Aleluja za vojni čas

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 12. 04. 2022 / 23:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2022 / 12:40
Aleluja za vojni čas
p. Branko Cestnik. FOTO: Tatjana Splichal

Aleluja za vojni čas

Zlo tega sveta se ne ozira na praznike, še več, zlo nam poskuša ukrasti praznike. Dve veliki noči je zaznamoval koronavirus, tretjo vojna v Ukrajini.

Zlo epidemije nam je vzelo občestveno praznovanje, kajti druženje ljudi se je obravnavalo kot nevarno za širitev virusa. Zlo vojne nam ni vzelo občestvenega liturgičnega praznovanja. Še v Ukrajini bodo velikonočne liturgije praznovali skupaj, pa čeprav v begunskih centrih in v podzemnih zakloniščih. V zameno pa nam lahko ta vojna skvari vsebino praznovanja oziroma temeljno čustveno držo. Na dva načina: 1. da ob veselem praznovanju pozabimo na vojno trpljenje bratov in sester; 2. da si zaradi žalosti, ki nam jo prinaša vojna, ne dovolimo veselega praznovanja.

Ne bi bilo prvič, da sta v nevarnosti vsebina in čustvo velike noči. Tako je velika noč leta 1941 (padla je na 13. april) na Slovenskem sovpadala z nemško okupacijo. Duhovnik Alojz Sunčič, župnik na Frankolovem, vnet domoljub, je zato pri velikonočni pridigi dejal, da Slovenci namesto velike noči doživljamo veliki petek. V smislu, velika noč vstajenja je za naš narod odložena, čeprav jo koledar že narekuje.

K...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh