Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj morate vedeti o sončnih elektrarnah

Za vas piše:
Uredništvo
Objava: 23. 08. 2022 / 14:40
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 09:06
Kaj morate vedeti o sončnih elektrarnah
Hiša s sončno elektrarno. FOTO: Shutterstock

Kaj morate vedeti o sončnih elektrarnah

Ko smo sedeli pred hišo na kavi, je bilo prvo vprašanje kolega: »Koliko si dal za tole? Je bilo 30 jurjev dovolj?« Drugi je pripomnil: »Jaz imam jurja plače in si kaj takega ne morem privoščiti.« Z druge strani sem slišal: »S sončnimi elektrarnami ne bo nič, le problemi!« in pa od bolj poučenih: »Ali bo net metering zagotovljen za naslednjih 10 let?«

V zadnjem letu je ob črnogledih napovedih cen energentov za prihajajočo zimo marsikdo začel razmišljati o postavitvi sončne elektrarne na svoji strehi. O tem se pogovarjajo vsi, od pisarn do bifejev. In najpogostejše vprašanje je: »A se splača?« In ker se podobnih vprašanj poraja res veliko, tukaj podajamo nekaj odgovorov.

Kako deluje sončna elektrarna?

Na strehi so PV (fotonapetostni) moduli, ki neposredno pretvarjajo sončno energijo (P – photo) v električno (V – voltaics). Proizveden električni tok je enosmeren, v električnem omrežju pa teče izmenični tok, zato je potrebna pretvorba, ki jo opravlja razsmernik (inverter). Opcijsko se k PV modulom lahko dodajo tudi optimizatorji, ki skrbijo za maksimalni izplen elektrarne v primeru neenakomerne osvetlitve in za varnost pred električnim udarom v primeru napak ali gašenja požara. V Sloveniji so optimizatorji zakonsko obvezni v vseh elektrarnah, ki so vključene v t. i. samooskrbo.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh