Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alojzijevo leta 2011

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 14. 06. 2022 / 21:32
Oznake: Cerkev danes
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2022 / 21:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Alojzijevo leta 2011
Branko Cestnik, urednik revije Cerkev danes in župnik v Frankolovem. FOTO: Tatjana Splichal

Alojzijevo leta 2011

Eden takih je 19. september 1999, ko je papež Janez Pavel II. razglasil Slomška za blaženega. In so datumi, ki niso znani, čeprav so imeli na življenje Cerkve precejšen vpliv. Eden takih je Alojzijevo (21. junij) 2011. Na ta dan se je v samostanu šolskih sester v Repnjah zbrala celotna postava takratne Slovenske škofovske konference. Škofje so prišli skupaj za cel dan z enim samim namenom: opraviti pastoralno refleksijo, ujeti kairos krajevne Cerkve, zastaviti korake za prihodnost.

Pisec tega uvodnika je bil zraven v imenu Slovenskega pastoralnega sveta in imel vlogo moderatorja razprave in zapisnikarja. Dan je imel preprosto strukturo: dopoldan so se škofje soočili s pastoralnim stanjem Cerkve v Sloveniji, popoldan so se osredotočili na bistvene korake za naprej. Zapisnik srečanja je nekaj dni za tem odpotoval na Slovenski pastoralni svet in postal podlaga za strateško-načrtovalni proces, ki je pozneje dobil ime Pridite in poglejte (PiP).

Škofje so pretresli delovanje Cerkve za dvajset let nazaj

Dopoldan je imel nekaj sladko-grenkega. Škofje so pretresli delovanje Cerkve za dvajset let nazaj, se pravi, pastoralno delovanje Cerkve v razmerah demokratične in samostojne Slovenije. Cerkev je v tem obdobju pokazala sposobnost prilagoditve novim razmeram ter sposobnost dialoga z družbo. Zlasti v prvi polovici devetdesetih je živela zelo optimističen čas. Hkrati pa se je z leti tudi pokazala njena nemoč vpričo pospešenih procesov sekularizacije. Poseben trenutek v tem dogajanju je predstavljala sinoda, ki je poživila občestvo, kar se je videlo v porastu zakonskih, animatorskih in karitativnih skupin.

Vemo, kako je z verskimi običaji Slovencev, koliko pa v resnici verujejo v Jezusa Kristusa?

Kljub temu je v tem času ostalo nekaj, kar ni bilo dovolj premišljeno, dovolj poglobljeno; nekaj, kar zelo vpliva tako na vse šibkejšo pripadnost Cerkvi kot na zmanjševanje duhovnih poklicev. Popoldan so se tako škofje osredotočili na vprašanje osebne vere. Vemo, kako je z verskimi običaji Slovencev, koliko pa v resnici verujejo v Jezusa Kristusa? Vemo, koliko jih hodi k sveti maši in k obredom, koliko pa v resnici molijo? So še molivci? Kdo je za Slovenca Bog?

Nastanek dokumenta Pridite in poglejte

Na Alojzijevo leta 2011 so torej slovenski škofje naročili Slovenskemu pastoralnemu svetu, naj v letu dni pripravi strateški dokument o prihodnosti Cerkve, v jedru razmisleka in načrtovanja pa naj bo vprašanje osebne vere.

Po trdem delu komisije SPS in po odobritvi SŠK je bil dokument Pridite in poglejte dan na svetlo septembra leta 2012. V njem smo postavljeni pred pet strateških izzivov. Prav prvi izziv, naslovljen K izvirom, še najbolj odseva izvorno refleksijo slovenskih škofov glede vprašanja osebne vere.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Cerkev danes, 1/2022reviji za pastoralo in evangelizacijo. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 6,50 evra, naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Nalaganje
Nazaj na vrh