Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ana Horvat (1928–2022)

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 16. 11. 2022 / 07:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2022 / 11:55
Ana Horvat (1928–2022)
Ana Horvat. FOTO: Družinski arhiv

Ana Horvat (1928–2022)

V četrtek, 18. oktobra, smo s pesmijo Kraljica venca rožnega na pokopališču v Pečarovcih začeli obred slovesa od globoko verne žene in matere Anice Horvat, po domače Nančike. Vse življenje je rada prebirala jagode rožnega venca in še posebej oktobra vsako leto goreče in v zaupanju z molitvijo pletla venec iz Mariji »najlepših jesenskih rož«.

Nemara jo je prav zato Gospodar življenja in smrti k sebi poklical v rožnovenskem mesecu.

Bila je edini otrok v družini. Od ostarelih staršev je v mladosti še sama prevzela domačo kmetijo in jo skrbno obdelovala. Tudi po poroki s sosedom Jožefom Horvatom, ki je med tednom delal v tujini, je nadaljevala z obdelovanjem. Z možem sta živela v slogi in bila v zakonu obdarjena z enim sinom, čeprav sta si želela več otrok, pa ji zaradi starosti to ni bilo dano. Svojo dobroto in ljubezen je zato nesebično delila ostalim pomoči potrebnim. Čez čas so si na mestu stare domačije s prihranki postavili novo hišo, nov dom in po upokojitvi moža, poroki sina in prihodu vnuka v njem složno živeli skupaj do oktobra letos, ko jo je dobri Bog poklical k sebi.

Skoraj vsak dan, čeprav mnogokrat utrujena, je rada prihajala v župnijsko cerkev k maši, ki je tako postala njen drugi dom. Še posebej rada je v božjo hišo prihajala v jeseni življenja, ko so jo počasi zapuščale moči. Vsa leta o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh