Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bela hiša

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 12. 10. 2022 / 06:38
Oznake: Svet, Zgodovina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2022 / 11:32
Bela hiša
Bela hiša. FOTO: Pixabay

Bela hiša

Pred 230 leti (13. oktobra 1792) so v Washingtonu položili temeljni kamen za ameriško predsedniško palačo. Ta ne spada med največje in najbolj veličastne stavbe na svetu, je pa med najbolj znanimi, saj v njej sprejemajo odločitve, ki so pomembne za ves svet.

V 16. stoletju so se začele evropske kolonialne sile resno zanimati za Severno Ameriko, kjer naj bi v tistem času živelo okrog 250 različnih indijanskih plemen. Na začetku so bili najbolj podjetni Španci, ki so se naselili na Floridi in v Teksasu. Za njimi so prišli Francozi, Nizozemci in Angleži. Ti so sredi 18. stoletja postali vodilna sila v Severni Ameriki, toda v njihovih kolonijah je že vrelo. Mnogi so se upirali plačevanju davka, hkrati pa so zahtevali politično moč in samostojnost. Leta 1776 je trinajst kolonij podpisalo Deklaracijo o neodvisnosti ZDA. Britanska vojska je poskušala kolo zgodovine zavrteti nazaj, vendar je doživela poraz.

Prvi stanovalec

Leta 1789 so za prvega predsednika ZDA izvolili Georgea Washingtona, bogatega lastnika plantaže in prekaljenega borca za neodvisnost. Bival je v New Yorku in Philadelphii, leta 1790 pa so sprejeli odločitev o ustanovitvi novega glavnega mesta, ki so ga poimenovali Washington (enako ime je pozneje dobila...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh