Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bober

Objava: 04. 04. 2023 / 16:08
Oznake: Mavrica
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2023 / 16:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bober
FOTO: ZOO Ljubljana

Bober

V začetku aprila, natančneje 7. aprila, praznujemo mednarodni dan največjega evropskega glodavca – BOBRA.

BOBRI

Bobri so v preteklosti naseljevali velik del Evrope (tudi Slovenijo), ampak so pri nas konec 18. stoletja zaradi čezmernega lova izumrli. Pred približno 20 leti pa se je bober sam vrnil v Slovenijo! Prišel je iz sosednje Hrvaške. Vsako leto naravovarstveniki na poplavnih ravnicah opazijo večje število živali. Danes je bober v Sloveniji zavarovana živalska vrsta. Znanstveniki ocenjujejo, da pri nas živi okoli 60 bobrovih družin, od 300 do 500 bobrov.

GLAVA

Oči, majhne uhlje in nosnice imajo na vrhu glave. Med potapljanjem zaprejo nosnice in sluhovod, da jim voda ne vdre v nos in ušesa. Pod vodo zdržijo celih 15 minut.

OČI

Oči imajo tretjo veko, ki je prozorna in ščiti oko pred vodo ter omogoča gledanje pod vodo.

ZOBJE

Bobri imajo dvajset zob. Močni in dletasti sekalci so preoblikovani v glodače, ki nenehno rastejo. Sklenina v glodačih vsebuje železo, zato so zobje izjemno močni, ostri in oranžne do kostanjevo rjave barve.

Bobri imajo zelo močne zobe. FOTO: ZOO Ljubljana

KOŽUH

Bobrov kožuh je gost in ščetinast, rjave do skoraj črne barve. Krajšo podlanko prekriva daljša resasta dlaka, zato ga voda ne premoči do kože.

NOGE

Noge so mišičaste. Pri plavanju se poganjajo z zadnjimi nogami, na katerih imajo med prsti plavalno kožico. Plavajo s hitrostjo 8 km/h. Drugi in tretji prst na zadnjih nogah  imata dvojni krempelj, s katerim si prečesavajo kožuh in odstranjujejo zajedavce.

REP

Rep je ploščat in luskast. V njem se kopičijo zaloge maščobe za zimsko obdobje.

Z repom krmarijo pri plavanju. Uporabljajo ga kot vzvod pri vlečenju vej ter za oporo, ko stojijo pokonci. V poletni vročini rep pomočijo v vodo in se tako hladijo.

Bobrov rep je ploščat. Z njim si pomagajo pri plavanju, delu in opozarjanju na nevarnost. FOTO: ZOO Ljubljana

OPOZARJANJE NA NEVARNOST 
Kadar bober z repom plosko udari po vodni gladini, z glasnim pokom opozori ostale bobre na nevarnost. Takrat vsi izginejo na varno pod vodno gladino.

Članek je bil objavljen v aprilski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh