Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bog in jezik avtistov

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 09. 05. 2023 / 09:29
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2023 / 09:39
Bog in jezik avtistov
Ana Rupar. FOTO: Osebni arhiv

Bog in jezik avtistov

Ko je tehnološki vizionar Elon Musk pred dvema letoma pred televizijskimi kamerami javno razkril, da ima Aspergerjev sindrom, eno od oblik avtizma, je priznal in se hkrati opravičil, da včasih izreče ali objavi kaj čudnega, a da tako pač delujejo njegovi možgani.

Razumeti takšne možgane je izziv, o čemer pričuje vdova Mary Gable. Laže je premostila izgubo prvega moža zaradi raka, kot sprejela življenje z avtizmom, ki so ga nekaj let po poroki diagnosticirali njenemu drugemu možu. Do bolezni, kot je rak, so ljudje bolj sočutni, laže jo razumejo, je pojasnila. Potrebovala je več kot desetletje, da se je moža avtista naučila ljubiti v vsej njegovi drugačnosti.

Motnja avtističnega spektra prizadene milijone posameznikov po vsem svetu, iz leta v leto jo diagnosticirajo vedno več otrokom in tudi odraslim. Med njimi je bil leta 2016, le leto po posvečenju, tudi katoliški duhovnik Matthew Schneider, ki diagnozo vidi kot blagoslov in svoje poslanstvo. Na eni strani si prizadeva za večje razumevanje Katoliške cerkve do avtistov, na drugi pa za evangelizacijo ljudi z avtizmom, za katere ima lepo sporočilo: Bog razume jezik avtistov, pogovor z njim ni tako zapleten in naporen proces, kot je komunikacija z ljudmi.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh