Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božič in jaslice ne diskriminirata

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 04. 01. 2023 / 12:05
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 12:06
Božič in jaslice ne diskriminirata
Jaslice na RTV Slovenija. FOTO: Twitter/Uroš Urbanija

Božič in jaslice ne diskriminirata

Nekateri so v postavitvi jaslic v javni ustanovi, kot je RTV Slovenija, prepoznali diskriminacijo – kaj je v podobni zgodbi o krščanskih praznikih kot dela prostih dnevih pred nekaj leti povedalo ustavno sodišče?

V razgreti »tvitosferi« in potem tudi v bolj tradicionalnih medijih je pred božičem odmevala prijava, ki jo je eden izmed aktivistično najbolj »prebujenih« novinarjev RTV Slovenija naslovil na zagovornika enakih možnosti. Zmotila ga je postavitev jaslic v avli javne radiotelevizije; v tem dejanju je namreč videl kršenje ustavnega načela o ločitvi države in verskih skupnosti ter diskriminacijo na osnovi verskega prepričanja, saj je po njegovem mnenju vodstvo RTV Slovenija s to postavitvijo v javnem prostoru javnega medija vsem vsiljevalo verski simbol. Novinar-aktivist je k podobni prijavi pozval vse, ki, kot je zapisal, »nasprotujejo klerikalizaciji javnega zavoda«.

Ali postavitev jaslic res diskriminira? Skušajmo odgovoriti na to vprašanje prek nekega drugega, a zelo podobnega in še bolj splošnega vprašanja: ali torej tudi božič kot dela prost dan diskriminira? Vprašanje seveda ni izvito iz trte, temveč je bilo dejansko postavljeno na mizo ustavnega sodišča: muslimanski p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh