Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božji ubožec – iz romana na oder

Edvard Kovač
Za vas piše:
Edvard Kovač
Objava: 30. 11. 2022 / 10:46
Oznake: Duhovnost, Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2022 / 10:50
Božji ubožec – iz romana na oder
Frančišek, Božji ubožec, Mestno gledališče Ptuj, Janez Škof, Tamara Avguštin. FOTO: Mestno gledališče Ptuj

Božji ubožec – iz romana na oder

Mestno gledališče Ptuj je s predstavo Frančišek gostovalo na velikem odru ljubljanske Drame. Gre za priredbo romana grškega pisatelja Nikosa Kazantzakisa Božji ubožec.

Kazantzakisov roman o sv. Frančišku je izšel tudi v slovenskem prevodu Jaroslava Novaka. Naslanja se na zgodovinsko osebnost, a v resnici je njegova zgodba o asiškem ubožcu eksistencialna drama, ki išče pot med Vsem in Nič, med najvišjo svetlobo in najglobljo temino, med najmočnejšo radostjo in najhujšim trpljenjem, med čudovito bližino in popolno osamelostjo. Frančišek na gori Alverni v družbi Kristusovega trpljenja ne poseduje ničesar več. Tudi upanja ne. In kaj potem ostane, ko za besedo, dejanjem in vero nastopi molk? Takrat se presenetljivo pojavi ljubezen, ta čisti in nezasluženi dar. Božja ljubezen je neulovljiva, se ne da predvideti in je onkraj vsakega pričakovanje.

Umetniški izraz drame nas pretrese ob razkritju, do kolikšnih skrajnosti je sposoben priti človek takrat, ko postane Božji ljubljenec. Božja ljubezen iz asiškega ubožca naredi čudežno bitje, ki je sposobno obhajati gostijo z lakoto in kopičiti bogastvo z uboštvom. Zato v svobodi, ki ji je ime Ljubezen,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh