Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brez energije?

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 27. 04. 2022 / 21:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2022 / 22:12
Brez energije?
Andrej Praznik. FOTO: Tatjana Splichal

Brez energije?

Kadar smo brez energije, je življenje zelo naporno. Zjutraj stežka vstanemo iz postelje, čez dan se hitro utrudimo pri delu, vsaka ovira se nam zdi strašno visoka, prežemajo nas občutki nemoči in brezupa. A še veliko huje je, če brez energije ostane država, saj to ne prizadene le posameznikov, ampak vse.

V minulih treh desetletjih smo se precej razvadili. Mnoge stvari smo začeli jemati kot samoumevne, čeprav v resnici niso. Epidemija novega koronavirusa nas je nekoliko streznila, saj se je pokazalo, da se lahko zdravje hitro obrne v bolezen in obilje v pomanjkanje. Ko smo mislili, da je najhujše za nami, pa sta prišli energetska kriza in vojna v Ukrajini. Cene energentov so zaradi lanske mrzle in dolge zime, zaradi povečanega povpraševanja ob okrevanju gospodarstva in zaradi motenj v dobavi plina že lani poskočile, ukrajinska kriza pa je dala podražitvam še dodaten zagon. Prav nič ne kaže, da se bodo cene v doglednem času znižale na predkrizno raven.

Pretresi na področju energetike so se dogajali že prej. Starejši se še dobro spomnimo izpadov električne energije v rajnki Jugoslaviji, bencinskih bonov in omejitev vožnje z osebnimi avtomobili po sistemu par-nepar. A današnja družba je bolj občutljiva od tiste izpred deset
letij, zato se države na vse načine trudijo zag...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh