Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezčasni vzorniki

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 23. 05. 2023 / 09:26
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2023 / 09:39
Brezčasni vzorniki
Ana Rupar. FOTO: Osebni arhiv

Brezčasni vzorniki

Na poti oblikovanja lastne osebnosti mladi potrebujejo ljudi, po katerih se zgledujejo. Vsak od nas je kdaj imel kakšnega vzornika. V zgodnjih letih so to družinski člani, kasneje nemalokrat slavne osebe, od igralcev, glasbenikov in športnikov do sodobnih vplivnežev.

»Mladi potrebujejo vzornike z vrednotami, samo pop idoli in junaki na kratek rok niso dovolj,« je pred leti ob raziskavi o brezčasnih vzornikih opozoril nemški pedagog in raziskovalec Horst W. Opaschowski. V omenjeni raziskavi so mladi Nemci za največje vzornike vseh časov izbrali mater Terezijo iz Kalkute, Martina Luthra Kinga in Anno Frank. Dobrodelnost, strpnost in pogum so bile vrednote, ki so jih pri njih najbolj prepoznali.

Tak brezčasni vzornik mladim v Sloveniji je lahko Lojze Grozde. Nadškof Anton Stres je že ob prenosu relikvij na Zaplaz dejal, da nam je vsem, posebej pa mladim, Grozde zgled zvestobe v veri in poguma. Da ga je vredno spoznati in se po njem zgledovati, spodbujata tudi naša dva mlada sogovornika. Da se bodo mladi sploh srečali z njim, pa odrasli lahko posnemamo mamo junaka letošnjih šmarnic in mladim pomagamo najti pot do svetniškega kandidata, ki razume mlade.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh