Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čas za spreobrnjenje

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 22. 02. 2023 / 08:10
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2023 / 12:32
Čas za spreobrnjenje
Kapucin br. Jožko Smukavec. FOTO: Tatjana Splichal

Čas za spreobrnjenje

Vzemimo postni čas kot priložnost, da se vrnemo k bistvenemu in znova svobodno zadihamo. O postu se je za Družino s kapucinom br. Jožkom Smukavcem pogovarjala Patricija Gril.

Ob začetku postnega časa leto za letom slišimo: »Spreobrni se in veruj evangeliju.« Čeprav so nam besede dobro znane, nas ta pepelnična popotnica hitro zmede. Zakaj spreobrnjenje? To je rezervirano za grešnike. Mi že verujemo, molimo, hodimo k maši, dajemo miloščino, se vsaj malo postimo ... Nas res še kaj oddaljuje od Boga?

Kapucin br. Jožko Smukavec razmišlja, da je »pepeljenje kar šok za ta čas, ko si tako lastimo zemeljskost. Ta šokantni trenutek minljivosti povzroči, da se vprašam: 'Kaj imam? Kdo sem? Kam grem? Za kaj živim?' Vemo, da je Bog gospodar življenja. Kdor je to izkusil, lahko samo še bolj zagrabi to, kar je Božje, kar je res življenje, kar res daje smisel.« Le v tej drži prepoznamo in odložimo malike ter navezanosti, ki nas »ovirajo na poti v večnost – domov«. Opozarja, da je to, kar moramo za zbližanje z Bogom izpustiti, del nas. Zato izpuščanje boli. »A bolj ko se jih otepaš, bolj so te ovire prebrisane in MOJE in hočejo nazaj k meni...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh