Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Če bi poznala Božji dar

Objava: 28. 02. 2023 / 19:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2024 / 18:22
Če bi poznala Božji dar
Annibale Carracci, Pinacoteca di Brera, Milano

Če bi poznala Božji dar

K Božji besedi se sklonimo s prošnjo, da bi začutili moč, ki je njej. V nekem smislu nam Božja beseda ne želi ničesar povedati, temveč nas želi pripeljati v zaupljiv odnos z Bogom, v občestvo z njim. Želi ustvariti ozračje bližine in domačnosti. Zato je zelo pomembno, da gojimo zavest, kako je Božja beseda dragocena, lepa, bogata. Objemimo, poljubimo Sveto pismo, ko ga odpiramo.

 Pomembno je, da Sveto pismo beremo z naklonjenostjo, z dobrohotnostjo do besedila in do tistega, ki nam govori. Brez te drže naklonjenosti se nam beseda ne bo odprla. Pred nami je dogodek Jezusovega srečanja s Samarijanko. Pozorno preberimo odlomek, lahko si tudi predstavljamo kraj, kjer se je to zgodilo, osebe, ki nastopajo v prizoru. Pozorno prisluhnimo, kaj govorijo in, še pomembneje, s kakšnim tonom govorijo. Božje besede ne berimo z očmi, marveč z ušesi, nas spodbuja izročilo. 

Odlomek srečanja Jezusa in Samarijanke je poln aluzij, to je prikritih namigov na nekatera druga mesta v Svetem pismu, ki so današnjemu bralcu v glavnem prikriti. Najprej je pomemben kraj dogodka, Jakobov studenec v Sihemu. Tam se je ustavil Abraham, tam sta Simeon in Levi maščevala oskrunjeno sestro Dino, tam je Jožef srečal svoje brate, tam so Izraelci obnavljali sinajsko zavezo, tam je prišlo do cepitve izraelskega kraljestva na dva dela.

Jezus v pogovoru s Samarijanko r...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh