Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkvice na naših hribčkih

Za vas piše:
Aleš Čerin
Objava: 16. 06. 2022 / 14:12
Oznake: Cerkev, Prosti čas, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2022 / 14:46
Cerkvice na naših hribčkih
FOTO: Aleš Čerin

Cerkvice na naših hribčkih

Namenjen sem bil v Baško grapo, ustavil pa sem se na Petrovem Brdu in se odpravil na Vrh Bače ter oblezel vse vrhove med Baško grapo in Soriško planino.

Že ko sem se hotel vrniti nazaj proti Sorici, me je potegnilo še v velik ovinek do visokogorske vasice Spodnje Danje. Vedel sem, da je tam ena »tistih cerkvic«. Na koncu vasi namreč stoji cerkvica sv. Marka.

Ko se mimo starodavnih kozolcev spuščaš proti vasici, jo opaziš že od daleč. Na rahli vzpetinici pod vasjo. V ozadju mogočen Blegoš. Med potjo skozi vas opaziš na hišah znamenja pobožnosti naših prednikov. Pot do cerkve je skrbno urejena. Celo za cerkvijo je trava pokošena v ozko stezico, ki vodi do klopce, ta pa vabi k molitvi, navdihnjeni s pogledom na vas, travnike, gozdove in hribe za vasjo.

Kaj je to ena »tistih cerkvic«? To so cerkvice na naših hribčkih, ki jih v zanimivih igrah svetlobe, tudi ob nenavadnih urah dneva, »lovijo« fotografi z vsega sveta. Najbolj znana je cerkvica sv. Primoža in Felicijana na Jamniku, pa dva sv. Tomaža – nad Praprotnim v Selški dolini in na Vrsniku nad Žirmi. Sam dodajam meni najljubšo cerkev Žalostne Matere Božje na Bukov...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh