Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čez Tatre do Barke

Za vas piše:
A. P.
Objava: 11. 08. 2021 / 16:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2021 / 16:58
Čez Tatre do Barke
Na poti po Brkinih nas spremljajo travniki, gozdovi in gručaste slemenske vasi. / A. P.

Čez Tatre do Barke

V turistični sezoni sta cesti od Kozine do mejnega prehoda Starod in od Ilirske Bistrice do Jelšan polni razgrete pločevine, hriboviti svet Brkinov med njima pa je oaza miru. Med gručastimi vasmi, ki so se v prejšnjem stoletju dodobra izpraznile, je neprimerno manj prometa kot v dolini, zato je kolesarjenje brezskrbno in prijetno.

Brkini so trideset kilometrov dolgo hribovje, ki ga omejujeta dolina reke Reke in Matarsko podolje. Na širokih slemenih visoko nad grapami počivajo gozdovi, gručaste vasi in sadovnjaki, v katerih dobro uspevajo jabolka in slive. Brkini so bili nekoč odmaknjeni in težko dostopni. Še posebej po drugi svetovni vojni jih je zaznamovalo izseljevanje. Leta 1890 so imeli 9.906 prebivalcev, leta 2002 le še 3.696.

Fantje, ki so ostali na kmetijah, so doma težko našli ženo, zato so jo nekateri poiskali v Dalmaciji, kamor so odhajali po dva ali trije skupaj. Čeprav ni šlo za romantične ljubezni, so se take poroke dobro obnesle. »V Brkinih so veljale dalmatinske neveste za zelo pridne in marljive ženske in marsikatero kmetijo, ki je že propadala, so spravile na noge,« piše v Geografskem vestniku iz leta 1996.

Popotovanje po Brkinih začnimo v vasi Pregarje (700 m), ki je središče tega območja. Nastala naj bi pred 350 leti, prvotni prebivalci pa so pasli ovce premskemu grofu....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh