Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Človek proti računalniku

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 15. 03. 2023 / 09:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2023 / 10:32
Človek proti računalniku
Katarina Ropret. FOTO: Tatjana Splichal

Človek proti računalniku

Kot novinarka in prevajalka spadam med poklice, ki jih najnovejši dosežki umetne inteligence utegnejo kmalu ogroziti. Klepetalnik ChatGPT, ki je »pogoltnil« znanje celotnega interneta, obenem pa še način človekove komunikacije, je tovrsten uvodnik sposoben na malo bolj osnovni ravni napisati v manj kot eni minuti.

Dobro, lektorica bi imela za njim še nekaj dela, ker slovenščina vendarle ni njegov materni jezik. Strojni prevajalniki so prav tako postali zelo dobri in njihovi prevodi potrebujejo le še prevajalčevo redakcijo, da postanejo že kar sprejemljivi. Marsikdo ta orodja že z veseljem uporablja, da je pri svojem delu hitrejši.

Poznavalci mirijo strahove pred izgubo delovnih mest in trdijo, da umetna inteligenca ne bo zamenjala delavcev. Verjetno pa bodo delavci, ki uporabljajo umetno inteligenco, zamenjali tiste, ki je ne uporabljajo. Ker bodo pač hitrejši, natančnejši, učinkovitejši. Umetna inteligenca nam res že na številnih področjih olajšuje življenje, na drugi strani pa odpira številna etična vprašanja in dileme: od poseganja v človekovo zasebnost in vplivanja na njegovo odločanje in odnose, goljufanja na področju avtorstva, diskriminacije, dezinformacij, vse do nenadzorovane uporabe v vojaške namene.

Težava je v tem, da je razvoj umetne inteligence osupljivo hite...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh