Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danska sanjska torta iz Brovsta

Za vas piše:
Valentina Smej Novak
Objava: 23. 11. 2022 / 12:07
Oznake: Mavrica
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2022 / 12:21
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Danska sanjska torta iz Brovsta

Danska sanjska torta iz Brovsta
Mavrica
Slastna torta iz Danske. FOTO: Valentina Smej Novak
Danska leži visoko na severu, kjer so dnevi pozimi zelo kratki. Ob tako dolgih zimskih popoldnevih in večerih bi se jih lahko kaj hitro lotila otožnost ... A Danci imajo za to pravo rešitev!

Veljajo namreč za enega najsrečnejših narodov na svetu, saj si znajo pričarati lepe trenutke, za katere imajo tudi svojo besedo: ‘hygge’: to je neprevedljiva mešanica udobja, prijetnosti, ustvarjanja prijetnega vzdušja in druženja ... vse vse tisto, kar Dancem pomaga ohranjati zadovoljstvo v dolgi zimi. Za takšno razpoloženje človek ne potrebuje razkošja. Pričara ga s skromnimi sredstvi: nežno lučjo, doma pleteno odejico, vročim čajem, družbo ljubih ljudi.

Kako je nastala danska sanjska torta?

Ne sme manjkati niti dobro, preprosto in dišeče domače pecivo. In ena najbolj priljubljenih sladic je danska sanjska torta iz Brovstas katero je leta 1960 na vsedanskem kuharskem natečaju zmagalo 13-letno dekle. Skromna, preprosta sladica bo razveselila tudi tvoje domače.

Kaj potrebujemo?

Sestavine za biskvit:

  • 50 g masla + še malo za pekač
  • 200 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 1,2 dl mleka
  • 250 g moke + za posipanje
  • 2 žlički pecilnega praška

Za preliv pa:

  • 100 g masla
  • 120 g kokosovih mrvic
  • 220 g temnega rjavega sladkorja
  • 1 dl mleka
  • sol

Najprej pripravimo sestavine. FOTO: Valentina Smej Novak

Postopek

Pečico razgrejemo na 190 °C.

Pekač za torte s premerom 24 cm namastimo in pomokamo.

V skledi najprej skupaj stepemo maslo in sladkor, nato primešamo še jajca in mleko.

Moko presejemo s pecilnim praškom in previdno dodamo jajčni zmesi. Testo nalijemo v namaščen model za torte in v razgreti pečici pečemo 30 minut. Po 30 minutah jo bomo prelili.

Za preliv v kozici združimo maslo, rjavi sladkor, kokos, mleko in pikico soli ter pristavimo na ogenj, da se maslo stopi.

Torto prelijemo s prelivom iz sladkorja in ga damo nazaj v pečico. FOTO: Valentina Smej Novak

Čim se zmes poenoti, jo prelijemo po skoraj pečeni torti in potisnemo nazaj v pečico, kjer pri zvišani temperaturi 200 °C torto pečemo še 10 minut.

Ponudimo s čajem ali kozarcem mleka. FOTO: Valentina Smej Novak

Bog žegnej!

Članek je bil objavljen v decembrski številki revije Mavrica. Nanjo se lahko naročite preko naše spletne trgovine. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Naročnine
49,90€ Poglej izdelek: Mavrica
Nalaganje
Nazaj na vrh