Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dar za maše, dar za cerkev

Za vas piše:
Stanislav Zore
Objava: 14. 06. 2022 / 20:42
Oznake: Cerkev, Maša, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2022 / 22:53
Dar za maše, dar za cerkev
Nadškof msgr. Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Dar za maše, dar za cerkev

Verniki imamo ob pogrebih lepo priložnost, da darujemo za maše za pokojnika, ponekod pa se s priložnostno nabirko podprejo različne potrebe domače cerkve. Velikokrat pa smo tudi povabljeni, da namesto cvetja in sveč za pokojnika darujemo za potrebe cerkve. V župniji mojih znancev pa se dogaja ob pogrebu še nekaj: Ali smejo pokojnikovi sorodniki predlagati duhovniku, da se tudi denar (oz. del denarja), ki so ga ob pogrebu izrecno darovali posamezniki (recimo drugi sorodniki, prijatelji, sosedi ...) za maše za pokojnika, porabi za potrebe cerkve? Ali sme duhovnik tak predlog sprejeti in ga udejanjiti? Kakšna so cerkvena pravila glede teh dveh vprašanj? (Stanko)

Spoštovani gospod Stanko, vprašanje, ki ste ga po­stavili, potrebuje nekoliko širše razmišljanje.

Ob pogrebih sorodniki in znanci pokojnemu in njegovim svojcem na več načinov izrazimo svojo sočutno bližino. S tem želimo pokazati, da s pokojnim ostajamo povezani. Z različnimi oblikami spomina pokažemo svojo izrecno ali zgolj vključno vero v življenje po smrti. Vsak obisk pokopališča in vsako pietetno dejanje v odnosu do pokojnih govori o tem, da smrt ni konec. Sožalje izražamo na različne načine in tako ostajamo s pokojnikovimi svojci, ki doživljajo najmočnejše trenutke prizadetosti ob smrti. Z besedami ali tudi zgolj z gestami pokažemo, da družina v žalovanju ne ostaja sama, ampak želimo tudi mi z njimi deliti njihovo bolečino.

V preteklosti smo sočutje izražali predvsem s cvetjem, venci in svečami. V zadnjih letih pa se vedno bolj uveljavlja navada, da ob slovesu od pokojnih darujemo za maše zanje, ali pa ob tej priložnosti damo dar za potrebe župnijske cerkve....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh