Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Debeli vrh, Mrežce in Lipanski vrh

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 21. 07. 2021 / 15:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2021 / 15:02
Debeli vrh, Mrežce in Lipanski vrh
Blejska koča na Lipanci, Mrežce in Lipanski vrh / A. P.

Debeli vrh, Mrežce in Lipanski vrh

Na severozahodu Pokljuke se vleče dolg in valovit greben. Nekateri vrhovi v njem so bolj skalnati, druge pokrivata ruševje in trava, vsi pa se na drugi strani navpično spuščajo v Krmo. Najvišji med njimi je Tosc (2.273 m), najbolj obiskana je Debela peč (2.014 m), mi pa bomo tokrat zlezli na tiste tri, ki jim malo manjka do višine dva tisoč metrov.

S parkirišča na Rudnem polju krenemo po gozdni cesti proti Triglavu. Čez približno sedemsto metrov prispemo do smučišča, ki je sedaj pašnik, in zavijemo proti Viševniku. Hodimo ob gozdnem robu, preskočimo makadamsko cesto ter se skupaj z vlečnico obrnemo proti zahodu. Kravji zvonci potihnejo, okrog nas je pisana preproga planinskega cvetja. Nad smučiščem se pot skrije med drevje in vzpne do roba. Za njim je na nadmorski višini 1.720 metrov razpotje, kjer zapustimo pot na Viševnik in nadaljujemo proti Blejski koči na Lipanci.

Na bližnji ravnici sredi julija počiva ostanek snežnega plazu. Njegovo pot in rušilno moč kažejo polomljena in oguljena drevesa. Steza se skrije v gozd, nato krene med ruševjem znova navkreber. Na vzhodni strani Viševnika se prevalimo v dolinico, čez katero skače gams. V njej zlahka prečkamo veliki vodoravni snežišči. Na drugem, ki leži pod goro v spodnji križanki, zavijemo desno in se pridružimo poti med Srenjskim prevalom in Blejsko kočo.

P...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh