Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dediščina antičnega krščanstva

Miran Špelič
Za vas piše:
Miran Špelič
Objava: 30. 07. 2021 / 12:07
Čas branja: 15 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2021 / 12:17
Dediščina antičnega krščanstva
Foto: Tatjana Splichal

Dediščina antičnega krščanstva

O tem, da je dediščina antičnega krščanstva globoko zaznamovala današnji slovenski prostor, ni dvoma. Težavnejša in redkejša se zdi njena prisotnost v naši kulturni zavesti. Nedavno odkritje dela Razlage evangelijev oglejskega škofa Fortunacijana iz sredine 4. stoletja, ki ga je po petnajstih stoletjih pozabe leta 2012 avstrijski filolog dr. Lukas Dorfbauer (CSEL) prepoznal v kölnskem rokopisu iz 9. stoletja, bo lahko z nedavno slovensko izdajo lep prispevek k večjemu ovrednotenju bogate preteklosti zgodnjega krščanstva na naših tleh. Na pogovor o Fortunacijanu in o njegovem delu ter o pomenu antičnega krščanstva nasploh smo povabili največjega slovenskega poznavalca antične zgodovine, akademika dr. Rajka Bratoža, nekdanjega profesorja na Filozofski fakulteti UL, ter urednika slovenske izdaje in avtorja obsežne spremne študije Jana Dominika Bogataja OFM, doktorskega študenta patrologije v Rimu in sodelavca Inštituta za Sveto pismo, judovstvo in zgodnje krščanstvo na ljubljanski Teološki fakulteti.

Oglej je bil veliko in živahno središče na severu Sredozemskega morja, kamor so se stekali prebivalci z vseh koncev rimskega imperija in tudi od drugod. Nam lahko orišete vsakodnevno življenje v Ogleju v 4. stoletju?

Bratož: V času škofa Fortunacijana je bil Oglej – ob Milanu kot eni od cesarskih prestolnic – v vseh pogledih pomembna metropola z infrastrukturo cesarskega mesta. Jadransko prestolnico so krasili cesarska palača, vojašnice, velike terme, ki so nosile Konstantinovo ime, poslopja za pretorijansko gardo, skladišča hrane za oskrbo mesta in vojaških enot, hipodrom velikih dimenzij, vojaško in trgovsko pristanišče, ki je vzdrževalo redne ladijske linije z Vzhodom (Konstantinopel, Mala Azija, Egipt) in Afriko. Tukaj je bilo poveljstvo obrambne cone Claustra Alpium Iuliarum. V Ogleju je delovala pomembna kovnica denarja, prav tako zakladnica. Od industrijskih obratov je bil pomemben tekstilni obrat za izdelavo in barvanje uniform in škrlatnih oblač...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh