Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Demokratična lekcija« za Kazahstan

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 21. 09. 2022 / 12:01
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2022 / 12:02
»Demokratična lekcija« za Kazahstan
Papež pred katedralo Marije nenehne pomoči v Astani. FOTO: Vatican media

»Demokratična lekcija« za Kazahstan

Frančišek v pogovorih s predstavniki oblasti o reformah in boju proti korupciji, s škofi in duhovniki pa o nevarnosti nostalgije.

Papež se je 13. septembra, na začetku svojega obiska v Kazahstanu, srečal s predstavniki oblasti in jim ponudil »lekcijo o demokraciji«.

V predsedniški palači, kjer ga je predsednik Tokajev sprejel z vsemi častmi, je Frančišek predstavnikom oblasti in diplomatom v prestolnici Astani ob prispodobi značilnega instrumenta, kazaške lutnje dombre, govoril o »izjemni simfoniji« okoli 150 etničnih skupin v državi in njeni poklicanosti, da postane kraj srečanja.

Svoboščine, ki omogočajo sobivanje

Dotaknil se je potrebe po nadaljevanju reform, ki so se jih lotili po nasilnih januarskih nemirih, ko je bilo ubitih najmanj 225 ljudi, ter priporočil »boljšo delitev oblasti« in ukrepe proti korupciji. »Vsaka država jih potrebuje,« je pripomnil in tako pokazal, da se njegova opazka ne nanaša zgolj na Kazahstan, ki ga organizacija Transparency International sicer uvršča med 80 držav z največ korupcije. Poudaril je še pomen svobode misli, vesti in izražanja, ki poleg...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh