Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deset načel konservativizma

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 06. 10. 2021 / 10:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2021 / 10:19
Deset načel konservativizma

Deset načel konservativizma

Ameriški politični teoretik Russel Kirk je v delu Preudarna politika iz leta 1993 naštel načela, ki povezujejo konservativno misel in jih tu na kratko povzemamo.

Konservativec:

1. Verjame v obstoj trajnega moralnega reda, ki izhaja iz človeške narave in ima dve obliki: notranji red duše in zunanji red v skupnosti. Kaj se zgodi, če se ta vera zruši, če družba moralni red zamenja s ciničnim egoizmom ali močnim družbenim nadzorom, smo izkusili v 20. stoletju.

2. Upošteva navade, družbene norme in kontinuiteto: družbeni red je sad dolgih stoletij poskusov, premislekov in žrtev. Kontinuiteta je kot življenjska kri družbe, ki povezuje generacije. Konservativec se zaveda potrebe po nujnih spremembah, a morajo te biti postopne in dobro pretehtane.

3. Verjame v načelo družbenih predpisov: njihovo veljavo jim daje starodavnost. Konservativec ne verjame, da lahko odkrijemo kaj posebej novega na področju morale. Posameznikova razsodnost in razum lažje padeta v zmoto kot modrost človeške vrste, ohranjena v predpisih.

4. Vodi ga načelo preudarnosti: vsak javni ukrep bi morali presojati po dolgoročnih posledicah, ne...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh