Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deset premislekov

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 22. 02. 2023 / 09:15
Oznake: Duhovnost, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2023 / 14:22
Deset premislekov
Barbara Kastelec. FOTO: Tatjana Splichal

Deset premislekov

»Skoraj ni področja, na katerem se ne bi spodkopavalo vpliva krščanstva. Vse, kar je krščanstvo preželo s svojim duhom, zapuščino in modrostjo – izobraževanje, moralo, občutljivost, človeško ravnanje, celo prehrano –, je liberalno-demokratični red postavil pod vprašaj in v mnogih primerih odpravil,« ugotavlja Ryshard Legutko v knjigi Demon v demokraciji.

Ob branju sem se vprašala, kako se godi desetim zapovedim v sekularni družbi. Kje se odmikamo od njih tisti, ki jih želimo izpolnjevati, in tisti, za katere so le še oddaljena resničnost. Kaj pravi Prišepetovalec?

Veruj v enega Boga. Se ti ne zdi, da je to nekoliko ozko? Dobro je na stvari pogledati širše. S to izbiro boš morda prizadel koga, ki misli drugače ali ne veruje. Ljudje, ki verujejo, vztrajajo pri svojem prav, kar je pravzaprav nestrpno. Seveda pa je to tvoja odločitev. Če želiš verovati, ti kar daj.

Ne skruni Božjega imena. Niti omenjaj ga ne.

Posvečuj Gospodov dan. Nedeljo absolutno izkoristi za šport. Ne pozabi pametne ure, merila bo tvoj srčni utrip, kazala porabljene kalorije in štela korake. Po kosilu smukni na kavč. Zaslužiš si, teden, ki prihaja, bo garanj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh