Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Direktor Družine v zaporu?

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 15. 06. 2022 / 12:15
Oznake: Cerkev, Mnenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2022 / 15:21
Direktor Družine v zaporu?
Bogomir Štefanič. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Direktor Družine v zaporu?

Bilo je pred kakšnim desetletjem v času vročih razprav o nepremičninskem davku, ki naj bi po nekaterih predlogih »ujel« tudi sakralne objekte, ti pa so v Sloveniji kakopak v veliki večini v lasti Katoliške cerkve.

Znašel sem se v druščini, ki je malce po gostilniško razpravljala o tej temi in na razpravno »mizo« je bila vehementno vržena trditev: seveda je treba obdavčitvi tudi cerkve, saj Cerkev tako ali tako ne plačuje davkov, pa naj jih odslej bolj »na debelo«.

Pograbil sem igro. V roke sem vzel telefon in začel glasno pripominjati, da moram takoj poklicati svojega direktorja, da preverim, ali je že v zaporu ali morda šele na poti tja. Deležen sem bil vprašujočega pogleda: tvoj direktor gre v zapor?! Pa sem odvrnil nekako tako: Delam pri Družini, torej v gospodarski družbi, ki je v stoodstotni cerkveni lasti (je namreč v lasti slovenskih škofij). Če trdite, da Cerkev ne plačuje davkov, torej trdite, da tudi Družina kot popolnoma cerkvena ustanova ne plačuje davkov. Ker pa je to v očitnem nasprotju z zakonodajo, ki obdavčuje vse, torej tudi cerkvene pridobitne gospodarske dejavnosti, smo pri Družini veliki davčni utajevalci in ni vrag, da nas finančna in...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh