Zapri
Iskanje

Državna nagrajenka v medicini in srčna profesorica

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 16. 11. 2022 / 07:54
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2022 / 09:19
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Državna nagrajenka v medicini in srčna profesorica

Državna nagrajenka v medicini in srčna profesorica
Dr. Zvonka Zupanič Slavec. FOTO: Daniel Novakovič/STA
Medalja za zasluge za življenjsko delo na področju zgodovine slovenske medicine.

»Zame je to Nobelova nagrada za slovensko zgodovino medicine in medicinsko humanistiko. Je poklon mojemu delu in priznanje stroki,« je medaljo za zasluge za življenjsko delo, ki ji jo je vročil predsednik republike Borut Pahor, pospremila prejemnica dr. Zvonka Zupanič Slavec. »Zgled, da se z vztrajnostjo doseže ogromno,« je ob tem zapisala njena zunanja sodelavka Tjaša Debelak. Dolgoletna predstojnica Inštituta za zgodovino medicine ljubljanske Medicinske fakultete in profesorica zgodovine medicine z medicinsko humanistiko je s svojim raziskovalnim delom »močno utrdila ugled zgodovine slovenske medicine 19. in 20. stoletja v širši javnosti,« izhaja iz utemeljitve.

Priljubljena profesorica

Njeno življenjsko delo je znanstveno enciklopedično delo v štirih delih z naslovom Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem, njena poklicanost pa je vzgajati za preverjene visoke vrednote humanosti in plemenitosti zdravništva. »Čutim, da je moje delo tudi poslanstvo, ki daje študentom duhovno moč, da se iz modrosti medicinskih spoznanj skozi čas oblikujejo v klene zdravnike, ki trdno stojijo za stanovskimi vrednotami.« Biti zdravnik ni lahko; to terja brezmejno predanost in prinaša bremena, ki jih številne stroke ne poznajo, poudarja. Ob tem ji spomin uide k prvemu otročku-pacientu, ki ji je umrl po težki opeklini: »Star je bil tri leta. Tiste očke sem sanjala še vsaj tri mesece.«

V zavedanju, da medicina ne potrebuje zbirateljev točk, ampak empatične ljudi, si pri svojem delu prizadeva za vzgojo bodočih zdravnikov, da ti »prek preverjenih praks skozi čas spoznavajo najžlahtnejše, najplemenitejše in najboljše prakse, ki tudi po duhovni, duševni, socialni in čustveni plati prispevajo k zdravju bolnika«. Kot poudarja, je pacient veliko več kot samo njegovo bolno ali poškodovano telo, »je celovita osebnost in ga je treba tudi opogumljati in se z njim pogovarjati, saj ga v bolezni hromi strah. Tega človeškega dotika jih tudi poskušamo učiti.«

Srčnost, dobronamernost in iskrenost njenega truda prepoznavajo tudi študentje sami, ki jo opisujejo kot toplo, prijazno, ustrežljivo, človeško osebnost, ki zna prisluhniti. Večkrat je bila predlagana za najboljšo učiteljico; zaradi sistematičnosti, privlačnih predavanj, številnih dodatnih dejavnosti in priljubljenih študijskih ekskurzij na Dunaj so ji študentje podelili priznanje Valentine Kobe. Skozi njeno vzgojo je šlo približno 30 generacij zdravnikov. Zaradi ustvarjanja domačnosti in sproščenosti pri njihovi vzgoji mnogi diplomanti ohranjajo stik z njo, delijo z njo lepe novice o poroki, naraščaju, specializaciji … »S tem, kar delam, se tudi identificiram. Čutim za to in sem ponosna na to. Žar, ki ga imaš v sebi, je nalezljiv. In sem vesela, da študentje to prepoznavajo.« Pri tem jo vodi tudi Slomškova misel, da kdor hoče druge vneti, mora sam goreti.

Umetniška duša

Po naravi je sicer humanistka, umetnica, glasbenica. Njena mama izhaja iz umetniško nadarjene rodbine Matičič, njeni dve sestri sta novinarki. Tudi Zvonka je svojo pot nameravala nadaljevati kot glasbenica, a ji je oče skozi bridko izkušnjo svoje družine v času prve in druge svetovne vojne položil na srce, da je dobro imeti čim bolj trden poklic, da lažje živiš. Tako je vpisala medicino v Ljubljani, se dodatno izpopolnjevala na Dunaju, v Londonu, Pragi, Padovi, Seattlu in še kje.

Za svojo dušo je ostala tudi humanistično usmerjena, po medicini je celo vpisala študij primerjalne književnosti. Vedno je veliko pisala, v njeni bibliografiji je okoli 60 knjižnih del. 25 let je vodila Kulturno-umetniško društvo Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher z nekaj sto člani in veliko sekcijami ter v tem času večinoma organizirala, predvsem pa vodila okoli 400 prireditev, večinoma za bolnike UKC Ljubljana. Med drugim je zanje ob pomoči bolniškega duhovnika Mira Šlibarja vpeljala božične in velikonočne prireditve. Sodelovala je tudi v Unescovem projektu Umetnost v bolnišnici ter mednarodne izkušnje s področja humanizacije hospitalizacije in medčloveških odnosov v zdrav-
stvu prenašala v širši slovenski prostor.

»Družina je najlepše, kar imam«

Ob bogati medicinsko-humanistični poklicni poti, ki jo gradi ne le z darom, pač pa predvsem z ljubeznijo in veliko dela, je Zvonka žena, mama trem odraslim poročenim otrokom (najstarejša je šla po njenih medicinskih stopinjah) ter babica trem vnučkom in četrtim na poti. »Družina je najlepše, kar imam,« poudarja in dodaja, da so družino gradili na močnem povezovanju, v veri, zaupanju in ljubezni. »Vedno smo bili med seboj prijatelji, znali smo se pogovarjati, si odpuščati, se spodbujati in biti potrpežljivi.« To je bila tudi njena dota, ki jo je v Kranj prinesla iz svoje matične družine iz Štajerske. Družini je Zvonka prilagodila tudi svojo poklicno pot. Kljub uspešnemu delu v praktični medicini se je zaradi materinstva in moža poslovneža, ki je bil pogosto na poti, odločila za teoretično področje. Tako je lažje usklajevala delovnik, ki ga je večinoma prestavila v pozno noč, z družinskim ritmom in vzgojo otrok.

Na vse se danes ozira z veliko hvaležnostjo do svojih staršev, do moža, do otrok, do sodelavcev in do študentov. In tudi na vero, ki jo polni in bogati.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close