Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje odgovarjajo: Duhovnost dementnih ljudi

Za vas piše:
Andrej Saje
Objava: 13. 07. 2022 / 10:45
Oznake: Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2022 / 11:05
Škofje odgovarjajo: Duhovnost dementnih ljudi
Na vprašanje odgovarja novomeški škof Andrej Saje. FOTO: Tatjana Splichal

Škofje odgovarjajo: Duhovnost dementnih ljudi

Vprašanje bralke Barbare: Zanima me vaš pogled na duhovnost ljudi, ki so zboleli za demenco. Meni je nekako blizu bolniško maziljenje, ki ga lahko prejmejo enkrat letno. Kaj pa obhajilo? Vemo, da se ti ljudje niso več sposobni spovedati ali pa jim to še v času, ko so bili zdravi, ni nič pomenilo. Ali bi lahko tudi v tem primeru govorili o nevrednem prejemanju zakramentov?

V strokovni literaturi beremo, da je demenca stanje, za katerega je značilno občutno zmanjšanje kognitivnih funkcij določene osebe. To pomeni, da so prizadeta naslednja področja delovanja: spomin, mišljenje, zaznavanje okolice, razumevanje, učenje, govor in presoja. Prizadetost določenih možganskih funkcij se kaže tudi pri obvladovanju čustev, motivaciji in družabnosti osebe. Izraz demenca obsega zelo različne primere zmanjšanja možganskih funkcij, diagnozo pa lahko postavi le zdravnik. Kaj točno ljudje z demenco razumejo in kako dojemajo sebe in druge, nam ni povsem znano, zato načeloma velja, da zakramente, ki so jih dementni prejemali, ko so bili zdravi, lahko prejemajo tudi v omenjenem stanju. Iz prakse vemo, da starejši in tisti, ki izgubijo spomin, zelo pogosto še vedno znajo moliti in se spominjajo, če ne drugega, svojega otroštva.

Kaj točno ljudje z demenco razumejo in kako dojemajo sebe in druge, nam ni povsem znano, zato načeloma velja, da zakram...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh