Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Elegantni ubijalec

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 04. 05. 2022 / 09:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 23:29
Elegantni ubijalec
FOTO: Ivan Esenko

Elegantni ubijalec

V začetku maja se iz vroče Afrike vrne poseben ptič. Poseda po izpostavljenih vejah grmovja in se občasno spreleti na drugo opazno in izstopajoče mesto ali v odločnem letu odleti po svojih potih.

Za svoje postavljanje naravnost obožuje fižolove prekle, prav pa mu pride tudi žica daljnovoda. Kljub temu da je ptičji samec postaven in vpadljivih barv, pa se na vzvišenih mestih ne razkazuje zaradi svoje lepote. Izpostavljena mesta so njegove lovske preže, s katerih budno spremlja dogajanje na tleh. Ko opazi veliko žuželko, se v strmoglavem letu spusti in s kljunom, ki se kavljasto zaključi, pograbi plen. Tudi leteče žuželke spretno prestreže, ker je odličen letalec.

Rjavi srakoper (Lanius collurio) je po dolžini nekoliko krajši od kosa in precej vitkejši. Samica in mladiči so rjavi po hrbtu in po prsih drobno grahasti, medtem ko je samec, ki ga prikazuje fotografija, bolj kontrastnih odtenkov z značilno črno krinko čez oči. Tudi s to vrsto se srečujem pri nas doma, dobesedno na dvorišču, ker gnezdi nedaleč od našega vrta, v grmovju, ki ga preraščajo robide. Rjavi srakoper je ptič odprte pokrajine, suhih travnikov, posejanih z grmovjem in živimi mejami, dobro s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh