Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jurkovič: Obisk, ki prinaša pomiritev in ozdravitev ran

Igor Vojinovič
Za vas pišejo:
Igor Vojinovič, Janez Porenta
Objava: 27. 07. 2022 / 11:06
Oznake: Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2022 / 11:10
Jurkovič: Obisk, ki prinaša pomiritev in ozdravitev ran
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Jurkovič: Obisk, ki prinaša pomiritev in ozdravitev ran

Apostolski nuncij Ivan Jurkovič je za Radio Vatikan in Družino spregovoril o pričakovanjih od papeževega spokornega romanja h kanadskim domorodnim ljudstvom (24.–29. 7.), namenjenega spravi in ozdravitvi ran.

Nuncij je spomnil, da je na večstoletne krivice, storjene staroselskemu prebivalstvu v Kanadi v svojem času (1797–1868) opozarjal že misijonar Friderik Irenej Baraga. Za Cerkev pa se je problem začel z internati, v katerih je želela država prevzgojiti otroke avtohtonih plemen v novo kanadsko – ali evropsko – kulturo. Ker pa je bilo v njej tudi krščanstvo pomemben element, je bilo veliko teh šol zaupanih verskim organizacijam, velika skupina tudi Katoliški cerkvi. »Pozneje so ugotovili, da so bile te šole dejansko borba proti njihovi kulturni istovetnosti. Bili so drugi časi in vsaj stoletje je bila prisotna ideja, da mora biti (krščanska) kultura dominantna,« je dejal nuncij.

Obisk, ki prinaša pomiritev, zadoščenje

Novejše čase zaznamujejo protesti proti vladi in vsem, ki so z njo v tej smeri sodelovali, med njimi so bile tudi katoliške šole. Država je ustanovila komisijo, ki je delovala tri leta in od Katoliške cerkve zahtevala javno opravičilo. To je bilo sic...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh