Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Franci Kurent

Za vas piše:
H. I. B.
Objava: 14. 06. 2022 / 22:11
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2022 / 06:55
Franci Kurent
Franci Kurent. FOTO: osebni arhiv

Franci Kurent

12. maja 2022 se je v eni največjih industrijskih nesreč v samostojni Sloveniji končala življenjska pot našega sokrajana, prijatelja, laiškega misijonarja, pustolovca in popotnika, 54-letnega Francija Kurenta.

Franci se je rodil avgusta 1968 pri »Šuštarjevih« v Trzinu. Otroštvo je preživel kot večina trzinskih otrok v tistih časih: veliko je bil zunaj, kjer se je družil s sosedovimi otroki in prijatelji, s katerimi je kdaj tudi kaj ušpičil. Ker je bil vedno nasmejan in iskren, mu tega nihče ni zares zameril.

Po osnovni šoli, ki mu ni povzročala težav, se je vpisal na srednjo veterinarsko šolo v Kamniku. Živali je imel zelo rad, vendar je že tedaj čutil, da to verjetno ne bo njegovo poslanstvo. S prijatelji je celo stavil za tovornjak piva, da bo pri 20 letih živel v Afriki. K temu sta ga pozneje spodbudila tudi življenjska zgodba francoskega vojaka in raziskovalca, pozneje duhovnika in svetnika Karla de Foucaulda, ki je misijonaril med ubogimi in zapuščenimi v puščavi Alžirije, ter predavanje misijonarja Jožeta Kramarja o misijonu na Papui Novi Gvineji. Slednje ga je tako prevzelo, da je dejal: »Nekoč bom šel tja.«

V srednji šoli je večkrat izostal od pouka, vendar jo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh