Zapri
Iskanje

Futurizem

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 13. 07. 2022 / 10:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2022 / 07:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Futurizem

Futurizem
Barbara Kastelec. FOTO: Tatjana Splichal
Posedamo ob robu vodnjaka na Campo de Fiori, enem od rimskih trgov. Prodajalci ponujajo nekaj zadnjih razkošnih cvetov. Naša birmanka vpraša, kateri kip priteguje toliko fotografske pozornosti. Giordano Bruno, ji odvrnem. Menda je bil zažgan na grmadi, ker je trdil, da se zemlja vrti okoli sonca. Več se ne spomnim, zato iz žepa potegnem mobi in na hitro preberem še nekaj podatkov.

Za naš čas velja, da imamo podaljšek svoje pameti v žepu, odklenemo ga z risanjem vzorca in že držimo svet na dlani. A to bo kmalu preteklost, saj je pod kožo že mogoče vsaditi predmete v velikosti riževega zrna, ki omogočajo odklepanje pametnega telefona, odpiranje vrat, ugašanje luči, plačevanje nakupov. … Tanguy Marie Pouliquen, profesor etike in duhovnik v knjigi Čar novih tehnologij in transhumanizem odpira opozorilna vprašanja, saj zbližanje biologije in tehnologije ne omogoča le zdravljenja, ampak tudi nadgradnjo osebnih zmogljivosti zdravih ljudi. Nevro-naprave, vsajene v globoke dele možganov, podpirajo delovanje le-teh, tako da jih povežejo z zunanjo napravo. Če je to dobrodošlo pri možganskih poškodbah ali Parkinsonovi bolezni, pa je etično vprašljivo tako izboljševati svoje umske sposobnosti in počutje. Ali človek s tem ne izgublja avtonomije in postaja pol-biološko in pol-računalniško bitje? 

Toda če bo preživela samo inteligenca, to še ne pomeni nesmrtnosti, saj je v klasičnem pojmovanju človek enost duha, duše, telesa, bitje odnosov.

Ray Kurzweil, tehnološki guru in vodja raziskav pri Googlu, je napovedal, da bodo leta 2029 človeški možgani poskenirani v celoti. Ko je posnetek dešifriranih možganov vstavljen v robota, ta že deluje pri organizmih z nižjo inteligenco, npr. pri črvih. Dobo, ko bo umetna inteligenca dosegla človeško, Kurzweil imenuje singularnost, te spremembe pa naj bi v prihodnjih treh desetletjih prinesle konec dobe homo sapiensa, torej konec človeške dobe. Nastopilo naj bi obdobje transhumanizma: »Smo tik pred tehnološkim preskokom, ki temelji na eksponatni rasti moči računalnikov in spektakularnem razvoju umetne inteligence.« Že čez dobrih dvajset let naj bi prišlo do popolnega zlitja med tehnologijo in človeško inteligenco. Presežena naj bi bila tudi smrt, saj bi človeška inteligenca dobila svoj podaljšek v umetni.

Transhumanizem lahko postane totalitarizem, ki razum bolj polni z informacijami, kot uči človeka misliti.

Toda če bo preživela samo inteligenca, to še ne pomeni nesmrtnosti, saj je v klasičnem pojmovanju človek enost duha, duše, telesa, bitje odnosov. »Človek-Bog« je nasprotje Boga, ki se razodene tako, da postane človek. »Tukaj so korenine temeljnega protislovja med transhumanizmom in krščanstvom,« ugotavlja Pouliquen. Znanje, ki bo dostopno samo nekaterim, bo nov vir neenakosti v družbi. Prednost bo imela elita, preostali pa bodo le masa. Transhumanizem lahko postane totalitarizem, ki razum bolj polni z informacijami, kot uči človeka misliti. Ko doma glasno citiram navedke iz knjige, mož pripomni, da smo bili doslej tarče fake-newsa na pametnih napravah, odslej bomo imeli ves fake-news v glavi. Nasmejeva se. Če ne bi verjela, da so škarje in platno avtonomne zavesti in nesmrtnosti v Božjih rokah, bi naju pa lahko pošteno skrbelo za prihodnost najinih otrok.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Nalaganje
Nazaj na vrh