Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Genij v zgodovini Cerkve

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 04. 01. 2023 / 07:48
Oznake: Papež Benedikt
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 07:51
Genij v zgodovini Cerkve
kardinal Christoph Schönborn. FOTO: ANTOINE MEKARY/ALETEIA

Genij v zgodovini Cerkve

Pogovor s kardinalom Christophom Schönbornom, tesnim sodelavcem kardinala Ratzingerja – Benedikta XVI., o teži njegovega teološkega dela.

V krog tistih, ki so bili kardinalu Ratzingerju in poznejšemu papežu Benediktu XVI. blizu, sodi dunajski nadškof in kardinal, danes 77-letni Christoph Schönborn. Med drugim je sodeloval pri pisanju Katekizma katoliške Cerkve, ki ga je vodil Ratzinger in pri katerem je bil, kot pravi dunajski nadškof, Ratzingerjev vpliv odločilnega pomena. Želel je, da Katekizem ne bi bil suh in abstrakten doktrinalni dokument, pač pa bi v njem ljudje prepoznali lepoto vere. S kardinalom Schönbornom smo se pogovarjali leto po odstopu Benedikta XVI. s papeškega mesta. Kot primeren trenutek za njegovo objavo pa so se izkazali dnevi slovesa od zaslužnega papeža.

Schönborn je Benediktov odstop označil za »znamenje velikega poguma, velike ponižnosti in dejanje, ki je v Cerkvi marsikaj spodbudilo. Zlasti to, da smo ponižnejši, resničnejši, bolj na voljo za Božji klic. Mislim, da je to pogumno dejanje papeža Benedikta pripravilo teren za izvolitev papeža Frančiška. Med njima vidim veliko podobnost...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh