Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gorička kolesarska pot

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 07. 2021 / 14:51
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2021 / 14:55
Gorička kolesarska pot

Gorička kolesarska pot

Čeprav je najvišja točka Goričkega visoka le 418 metrov, je ta pokrajina na severovzhodu Slovenije zelo razgibana in valovita. To dobro občutimo na gorički kolesarski poti, še posebej če poganjamo pedala navadnega kolesa. Označena pot je dolga 34 kilometrov, vendar jo lahko precej podaljšamo, saj je Goričko prepredeno z malo prometnimi cestami in zanimivostmi.

Gorička kolesarska pot se uradno začne pri vinski kleti Marof v Mačkovcih, vendar je bolje, če si za izhodišče izberemo grad Grad, kjer lahko dobimo turistične informacije in brezplačen zemljevid. Oznake nas vabijo, naj jo prevozimo v nasprotni smeri urinega kazalca, a se lahko odločimo drugače. Človek mora tu in tam narediti tudi kaj po svoje.

Grad Grad, ki so ga zgradili templjarji, ima 365 sob in je največji grajski kompleks v Sloveniji. Julija in avgusta si ga lahko ogledamo vsak dan od 10. do 18. ure. Od njega se spustimo v naselje Grad (624 prebivalcev), kjer peljemo mimo župnijske cerkve Marije Vnebovzete in doživljajskega parka Vulkanija. V njem lahko poleti vsak dan od 10. do 18. ure (zadnji vstop je ob 16.30) doživimo izbruh vulkana, če na koncu naselja Grad zavijemo čez travo do opuščenega kamnoloma bazaltnega tufa, pa si lahko ogledamo še vulkansko kamnino.

Od kamnoloma nadaljujemo do naselja Kuzma (449 prebivalcev). Pod župnijsko cerkvijo sv. Kozme i...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh