Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gregorijanske maše

Za vas piše:
Franc Šuštar
Objava: 04. 05. 2022 / 09:48
Oznake: Cerkev, Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 23:19

Gregorijanske maše

Gregorijanske maše
Franc Šuštar, ljubljanski pomožni škof. FOTO: Tatjana Splichal
Ali gregorijanske maše res dušam olajšajo trpljenje v vicah? Ali lahko te maše naročimo (zase) že vnaprej, ko smo še živi? (Zorka)

Spoštovana gospa Zorka! Vesel sem vašega vprašanja o pomenu maš ravno sedaj v velikonočnem času, ko smo v svetem tridnevju posebej premišljevali in doživljali skrivnost evharistije, skrivnost Jezusove daritve na križu in njegovo vstajenje, vse to pa tesno povezano z njegovo zadnjo večerjo in postavitvijo evharistije, postavitvijo maše.

Maša,­ evharistija, je izvir in vrhunec življenja Cerkve, kajti v njej Kristus pridružuje svojo Cerkev in vse njene ude svoji daritvi hvale in zahvale, ki jo je na križu daroval svojemu Očetu enkrat za vselej; po tej daritvi razliva milosti odrešenja na vso Cerkev. Pri vsaki maši je torej vsa Cerkev zedinjena s Kristusovim darovanjem in njegovo priprošnjo. Tako smo ta Cerkev vsi kristjani, ki živimo na zemlji, svetniki, ki so že v nebeški slavi, in tudi tisti pokojni, ki še potrebujejo očiščenje v vicah. Katekizem Katoliške cerkve (KKC) pravi: »Evharistična daritev se daruje tudi za verne rajne, ki so umrli v Kristusu, pa niso še popolnoma o...

Prispevek je dostopen samo na naročnike Družine.

Nazaj na vrh