Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hemin čeveljc je našel pot »domov«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 31. 05. 2022 / 14:46
Oznake: Razvedrilo, Župnija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2022 / 15:13
Hemin čeveljc je našel pot »domov«
Vitrina z repliko Heminega čeveljca v župnijski cerkvi sv. Egidija v Mokronogu. FOTO: Borut Dvornik

Hemin čeveljc je našel pot »domov«

Nenavadna zgodba o čeveljcu sv. Heme Krške (ok. 983–1045) se med Mokronožani že stoletje prenaša iz roda v rod. Želja, da bi Hemin čeveljc našel »pot domov«, se je letošnjo pomlad uresničila po 120 letih – replika znamenitega obuvala koroške svetnice je na ogled v vitrini pod prižnico v župnijski cerkvi sv. Egidija.

Zgodba o mokronoškem Heminem čeveljcu ima korenine v 15. stoletju, v obdobju največjega češčenja sv. Heme Krške, kneginje, dobrotnice, zaščitnice revnih otrok; v 13. stoletju je bila razglašena za blaženo, med obema vojnama, leta 1938, pa za svetnico. Hoduljast čeveljc naj bi romar prinesel v Mokronog, vanj pa so obuli lesen kip sv. Heme, ki je stal v kapeli mokronoškega gradu. Tam je ostal več stoletij, vse do leta 1902, ko je mokronoški baron Ludjevit Berg grad prodal, čeveljc svetnice pa odnesel s seboj na avstrijsko Koroško. Po njegovi smrti so čevelj odnesli v avstrijski Škofijski muzej sakralne umetnosti v Krki, kjer ga hranijo še danes. A želja, da bi se Hemin čeveljc vrnil v Mokronog, je med Dolenjci ves čas tlela in se prenašala iz roda v rod.

Hoduljasto obuvalo iz belega usnja

Po izročilu naj bi namreč baron Berg še v času svojega bivanja v mokronoškem gradu takratnemu župniku Janezu Virantu obljubil, in to tudi zapisal, da bo po njegovi smrti čeveljc...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh