Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrana, ki pogreje

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 02. 12. 2021 / 10:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2021 / 10:37

Hrana, ki pogreje

Zato nam pozimi tako dišijo pečenice, klobase in druga mastna hrana

V tem hladnem delu leta pogosto razmišljam o hrani, ki ogreje. Kar naprej me namreč zebe, v noge, roke, pravzaprav povsod me hladi. Ali obstaja kaj, kar naj bi pojedla, da bi manj občutila mraz? Oziroma kako naj poskrbim zase, saj opažam, da drugih ne zebe tako močno kot mene. Natalija

Gospa Natalija, za občutek mrazenja je več vzrokov. Od povsem resnih zdravstvenih, ko senzorji za mraz (ali toploto) ne omogočajo več prave termoregulacije telesa, pogoste so težave s prekrvavitvijo, pa vse do zelo banalnih, da se pač premalo oblečemo. To zadnje si priučimo in opažam, da imajo nekateri s tem težave. (Tega je več pri starejših in pa pri otrocih, ki se tega šele učijo.)

Drug pogost razlog je količina telesne maščobe, ki jo premoremo. Organizem instinktivno jeseni posega oz. hrepeni po obilnejši hrani, po bolj mastni, da si pridobi nekaj telesne maščobe več ravno za kasnejše trošenje energije in zagotavljanje stalne telesne temperature, ki je za organ...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh