Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hum

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 09. 03. 2022 / 13:29
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2022 / 13:33
Hum
Hum se strmo vzpenja nad Laškim. / A. P.

Hum

Značilno podobo Laškega sestavljata Savinja in strmi Hum, h kateremu se stiska stari del mesta. Ta 583 metrov visoka gora je ena najbolj slikovitih in obiskanih v Posavskem hribovju. Med vzponom nanjo lahko občudujemo cvetje in si oddahnemo na zavarovanih razglediščih, na vrhu pa prisluhnemo vetrni harfi in se s pogledom sprehodimo po okoliški pokrajini.

Laško, ki je imelo v začetku lanskega leta 3.284 prebivalcev, slovi po pivovarstvu in zdravilišču. Izviri termalne vode so bili znani že v rimskem času, pivovarna je nastala leta 1825. Laško je v začetku 13. stoletja dobilo trške pravice, leta 1927 pa je postalo mesto.

Ko pridemo čez Savinjo v stari del naselja, krenemo rahlo levo do nadžupnijske cerkve sv. Martina. Nasproti nje opazimo kamnite stopnice in kažipot poti na Hum. Po njih se vzpnemo do ceste, gremo levo do zadnje hiše in navkreber čez travnik do gradu Tabor. Kot lahko preberemo na tabli, je o njegovem nastanku bolj malo znanega. Verjetno so ga kmalu po nastanku laške gospoščine v 12. stoletju zgradili za urade zemljiške gosposke in krvnega sodišča. Med turškimi vpadi so ga prepustili tržanom, da so se tu utaborili, iz česar izhaja njegovo ime. Ko je izgubil obrambno vlogo, se je spremenil v razvalino. V drugi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja so ga obnovili.

S parkirišča pred gradom krenem...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh