Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Informacijske tehnologije, sodobni mediji in slovenščina

Za vas piše:
Nataša Gliha Komac
Objava: 08. 07. 2021 / 15:46
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2021 / 15:47

Informacijske tehnologije, sodobni mediji in slovenščina

V vsakdanjem hitenju in nujni selekciji nabora neskončnega števila informacij kratka besedila, novice, oglasna sporočila in zapisi odločilno vplivajo na naše besedišče ter sporazumevanje.

Tehnologije in mediji že od nekdaj usmerjajo in zaznamujejo tako način našega življenja kot jezikovne prakse. Problem ali izziv je v dojemanju in zavedanju njihove vloge v konkretnih okoliščinah in času. Kakšne spremembe je v človeško zgodovino prinesel pojav tiska ter pozneje radia, televizije in interneta!

Pandemijski čas je le pokazal, kakšne možnosti in priložnosti imamo na voljo ter kako informacijske tehnologije in sodobne medije sploh uporabljamo v svojem vsakdanjem življenju. Ali se zavedamo njihove moči in vpliva? Vsak prenos informacij predvideva učinkovito komuniciranje in sporazumevanje ter nam tako o(ne)mogoča dejavno udejstvovanje in posledično soustvarjanje družbenega življenja.

Ste si morda ogledali imenitno razstavo o slovenski samostojnosti v Muzeju novejše zgodovine, kjer ima slovenska beseda posebno mesto? Zgolj nekaj zanimivih drobtinic: 400.000 do 500.000 naj bi bilo vseh besed slovenskega knjižnega jezika, 10....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh