Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»… iz katere je bil rojen Jezus«

Za vas piše:
sv. Efrem Sirski
Objava: 24. 12. 2021 / 12:13
Oznake: Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2021 / 12:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
»… iz katere je bil rojen Jezus«
"Iz ljubezni je prišel iz nebes na zemljo, da prenovi staro Adamovo podobo." Zapis sv. Efrema Sirskega o božični skrivnosti. FOTO: Cathopic

»… iz katere je bil rojen Jezus«

Poglejte Marijo, ljubljeni: ko je Gabriel prišel k njej in mu je ona spregovorila z vprašanjem – Kako se bo to zgodilo? – in ji je služabnik Duha odgovoril in rekel: Pri Bogu ni namreč nič nemogoče, mu je Marija, ko je to slišala, odgovorila: Glej, dekla sem Gospodova.

Torej je on prišel med nas na povsem svojski način. Prišel je na način, ki mu je bil všeč, vstopil je pod njeno srce in bival v njej. Bival je v njeni maternici kakor vsak človeški zarodek in vendar je bil obenem ves svet napolnjen z njim. Iz ljubezni je prišel iz nebes na zemljo, da prenovi staro Adamovo podobo.

Marija je za nas postala nebesa, ki nosijo Boga, kajti vanjo je vstopilo vzvišeno božanstvo

Zatorej, kadar slišite govoriti o Božjem rojstvu, ostanite v tihoti; naj se vam Gabrielove besede vtisnejo v spomin, kajti nič ni nemogočega slavnemu veličastvu, ki se je zaradi nas ljudi ozrlo na nas in se nam v našo korist razodelo. Kajti nagnil se je k nam in se je med nami rodil od ene izmed nas.

Iz nje je zasijala svetla luč

Marija je za nas postala nebesa, ki nosijo Boga, kajti vanjo je vstopilo vzvišeno božanstvo in v njej prebivalo; v njej je neskončno božanstvo postalo majhno, da bi nas, majhne, naredilo velike, ne da bi se pri tem zmanjšala njegova narava. V njej si je stkalo oblačilo, ki nam je bilo v odrešenje. V njej so se zbrale besede prerokov in pravičnih. Iz nje je zasijala svetla luč, ki je razblinila temino brezboštva.

Sv. Efrem Sirski († 373), diakon in puščavnik, je napisal na stotine hvalnic v čast Presveti Trojici, učlovečenju in Devici Mariji.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 12/2021molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,50 evra, letna naročnina pa 59,40 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh